11. maaliskuuta 2017

Maria Kitunen: Päiväkirja rintamalta

Aiheeseen liittyvä kuvaOlen aina ihaillut lottien tekemää työtä. Minusta heidän työpanoksestaan puhutaan kuitenkin aivan liian vähän. Voinhan itsekkin sanoa tietäväni enemmän suomen eri puolustuslinjoista sekä jalkaväki joukoista, kuin lottatoiminnasta tai lottajaostoista. Kun silmiini osui rintamalotan päiväkirjoista koostuva kirja ajattelinkin, että nyt on loistava tilaisuus oppia uutta tästä tärkeästä järjestöstä.
Kirjan jaoittelu eri osiohin on minusta erittäin onnistunut ja auttaa kirjan seuraamisessa. Päiväkirjoille tyypillisesti kirjassa ei selitetä kaikkia tapahtumia aivan alusta tai syvennetä henkilöhahmoja runsaalla taustoittamisella. Tässä tilanteessa jaoittelu ja lisämateriaali tukevat hyvin päiväkirjaa. Erityisesti kartat avaavat ja syventävät kerrontaa. Kirja seuraa rintamalotan tavallista arkea ja päivärutiineja talvi- ja jatkosodan aikana. Kirjassa tapahtumat kuvataan minusta hyvin todentuntuisesti kaunistelematta.
Kirja saikin minut ajattelemaan sitä, kuinka korvaamatonta työtä lotat tekivät. Jos yksi lotta jo pystyi osaltaan muuttamaan suuren sotilasmäärän mielialan pelkällä pannullisella kahvia, mitä kaikkea lukuisat eri lottajaostot sekä kymmenet tuhannet lotat saivat aikaan.

Kirjailija: Maria Kitunen
Teos: Päiväkirja rintamalta
Sivumäärä: 165
Julkaisija ja julkaisuvuosi: 2014 Compania Conder HB

" Olen rakastunut tähän metsään, jonka keskellä elämme. Kun aamulla nousen korsukäytävää maanpinnalle, lausui metsä huminallaan hyvän huomenensa. Valkeat hiutaleet putoilivat hiljaa olkapäilleni, puiden oksille ja maahan. Varmaankin oli eilisen pommin tahraama alue uudelleen lumipukuisena."

5 / 100

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti